Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο "Δρόμοι του Δεκεμβρίου: από τον Λίβανο στην Αθήνα, 1944"

Φορέας διοργάνωσης: Τομέας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ημερομηνία και τόπος διεξαγωγής: 4-6 Δεκεμβρίου 2014, Θεσσαλονίκη

Αμφιθέατρο ΙΙ του κτιρίου του ΚΕΔΕΑ (Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων) του Α.Π.Θ, 3ης Σεπτεμβρίου, Πανεπιστημιούπολη 546 36

χάρτης: http://www.rc.auth.gr/Content/Display/RC_CONTACT

Σκεπτικό και στόχοι:
Οι μέρες κυλάνε γρήγορα, οι βδομάδες φτάνουν στο τέλος του χρόνου, μα τα νερά του μεγάλου ποταμού δεν κατεβαίνουν. Η Αθήνα ζει πάντα σ’ έναν αναβρασμό, που κανείς δεν έχει τη δύναμη να τον καταλαγιάσει. Σιγά-σιγά η αναταραχή παίρνει μορφή και γίνεται μάχη, που είτε ιδεολογική την πεις είτε σκληρή πολιτική δεν κάνεις λάθος. Όλοι πια μιλούν καθαρά, γιατί και όλοι βλέπουν καθαρά. Βλέπουν όμως καθαρά νάρχεται και η πιο δύσκολη ώρα, η ώρα του αμείλικτου απολογισμού, που καμιά χώρα δεν μπορεί να τον αποφύγει όταν έχει ζήσει κάτω από ζυγό κ’ έχει γράψει στο μεγάλο βιβλίο της σκλαβιάς ποιοι πόνεσαν πολύ αλλά δεν είχαν τη δύναμη ν’ αγωνιστούν, ποιοι σήκωσαν κεφάλι στον καταχτητή, πήραν τουφέκι κι ανέβηκαν στα βουνά, μα και ποιοι πρόδωσαν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο και δεν έχουν πια μοίρα κάτω από τον ήλιο της χώρας που βασανίστηκε. Το μεγάλο αυτό βιβλίο της σκλαβιάς που έμεινε κλειστό σχεδόν τέσσερα χρόνια, άνοιξε τώρα.

Πέτρος Χάρης, Ημέρες οργής (Δεκέμβρης 1944)

Ο Δεκέμβριος του 2014, όταν θα συμπληρώνονται 70 χρόνια από τα Δεκεμβριανά του 1944, προσφέρει μια ευκαιρία να «ανοίξει» και πάλι ένα άλλο «μεγάλο βιβλίο», εκείνο της Ιστορίας, και να διαπιστωθεί εάν στο κεφάλαιο «Δεκεμβριανά» υπάρχουν ακόμη άγραφες σελίδες, εάν πρέπει να αναθεωρηθούν κάποια από τα γραφόμενα, εάν κάποια άλλα αντέχουν στον χρόνο ή ακόμη και αν ολόκληρο το κεφάλαιο πρέπει να γραφτεί από την αρχή.
Πέραν της επετειακής αφορμής, η αιτία της διοργάνωσης αυτού του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου είναι ο συνδυασμός (α) του διαρκούς ενδιαφέροντος για την περίοδο, τόσο στο πεδίο της επιστημονικής έρευνας όσο και στη σφαίρα του δημόσιου λόγου και της δημόσιας ιστορίας· (β) της διεύρυνσης της επιστημονικής διαπραγμάτευσης του θέματος με νέες οπτικές, νέα τεκμήρια και νέα ερωτήματα· και (γ) της σθεναρής αντίστασης που προβάλλουν ορισμένα από τα αρχικά ερωτήματα και τις πρώτες αναλύσεις. Ανοίγοντας λοιπόν και πάλι το βιβλίο των «Δεκεμβριανών», στόχος του συνεδρίου είναι ο ιστοριογραφικός απολογισμός και κυρίως η συνάντηση και η όσμωση μεθοδολογικών και ερμηνευτικών τάσεων και η διερεύνηση της δυνατότητας να διατυπωθούν νέες συνθέσεις και ερμηνευτικά σχήματα.

Θεματικοί άξονες:

 • Η Ελλάδα στα μέσα του 1944: κοινωνικές πραγματικότητες, πολιτικοί σχεδιασμοί
 • Από τον Λίβανο στην Απελευθέρωση: η συσσώρευση της έντασης
 • Απελευθέρωση: προβλήματα, αιτήματα, κρίσεις, πολιτικές στρατηγικές
 • Ο Δεκέμβριος της Αθήνας: πολιτικές, στρατιωτικές, κοινωνικές και διεθνείς διαστάσεις της «Μάχης της Αθήνας»
 • Η Αθήνα του Δεκεμβρίου 1944: η πόλη και άνθρωποί της στον πόλεμο
 • Ο Δεκέμβριος του 1944: κέντρο και περιφέρεια
 • Ο Δεκέμβριος του 1944 στη Θεσσαλονίκη
 • Νίκες και ήττες, στρατιωτικές και πολιτικές – η σκιά των Δεκεμβριανών μετά την ανακωχή και τη Βάρκιζα
 • Τί ήταν εντέλει ο Δεκέμβριος του 1944; νοηματοδοτήσεις και αποτιμήσεις
 • Ο Δεκέμβριος του 1944 στη λογοτεχνία και την τέχνη: προσλήψεις και απεικονίσεις
 • Η ιστοριογραφία για την περίοδο Μαΐου – Δεκεμβρίου 1944
 • Τα Δεκεμβριανά στη δημόσια ιστορία
   

Πρόσκληση ενδιαφέροντος:
Όσοι/ες επιθυμούν να συμμετέχουν στο συνέδριο με ανακοίνωση θα πρέπει να αποστείλουν ηλεκτρονικά τον τίτλο της ανακοίνωσής τους και περίληψη 300-400 λέξεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση Dekemvriana2014@gmail.com ή στο loukhass@hist.auth.gr. Η προθεσμία υποβολής προτάσεων είναι η 15η Απριλίου 2014. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα ενημερωθούν για την αποδοχή ή μη της πρότασής τους μέχρι τις 31 Μαΐου 2014.

Επίσημες γλώσσες του συνεδρίου είναι η ελληνική και η αγγλική.

Ο φορέας διοργάνωσης του συνεδρίου θα καλύψει τα έξοδα διαμονής των συνέδρων στη Θεσσαλονίκη.

Επιστημονική Επιτροπή:
Βασίλης Γούναρης, Ελευθερία Μαντά, Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Γιάννης Μουρέλος, Θανάσης Δ. Σφήκας, Λουκιανός Χασιώτης