Αρχική

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ

Υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης

"Το θέατρο επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης

στο πλαίσιο του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου".

Θεσσαλονίκη, 22 - 24 Οκτωβρίου 2015

 

Με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, που οργανώνονται ανά τον κόσμο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός αιώνα από τη διεξαγωγή του, η επιστημονική κοινότητα της Θεσσαλονίκης τίμησε με τον προσήκοντα τρόπο ένα γεγονός, το οποίο σημάδεψε ανεξίτηλα την ιστορία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, με την ενεργό συμμετοχή του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, οργάνωσαν από κοινού ένα διεθνές επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα: “ Το θέατρο επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου”. Στο Συμπόσιο συμμετείχαν 38 σύνεδροι από 12 διαφορετικές χώρες (Γαλλία, Ηνωμ. Βασίλειο, Γερμανία, Αυστρία, Ρωσία, ΗΠΑ, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, ΠΓΔΜ, Ουγγαρία και Ελλάδα).

Αφορμή για τη διενέργεια των εργασιών αποτέλεσε η συμπλήρωση εκατό ετών από την άφιξη των πρώτων Συμμαχικών στρατευμάτων στη Θεσσαλονίκη στις 5 Οκτωβρίου 1915. Το Συμπόσιο αυτό αποτελεί την κεντρική συνεισφορά της επιστημονικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Τις εργασίες του Συμποσίου παρακολούθησαν 275 προπτυχιακοί φοιτητές, 40 μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες, 35 πανεπιστημιακοί καθηγητές, εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, επιστημονικών φορέων, σωματείων και συλλόγων καθώς και πλήθος κόσμου.

Στην παρούσα ιστοσελίδα θα βρείτε όλες τις πληροφορίες για το πρόγραμμα των εργασιών, για τους ομιλητές, για τη σχετική βιβλιογραφία καθώς και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό.

 

Εργασίες πρώτης ημέρας (22/10/2015):

 https://www.youtube.com/watch?v=8vXxesV3LJg

Εργασίες δεύτερης ημέρας (23/10/2015):

https://www.auth.gr/video/19320

 

Εργασίες τρίτης ημέρας (24/10/2015):

https://www.auth.gr/video/19477

 

Συνεντεύξεις

https://www.youtube.com/channel/UCS66uzdXPomT3AJZCNM7Wdg

 

 

 

Οργανωτική Επιτροπή:

Ιωάννης Μουρέλος, Καθηγητής ΑΠΘ

Σπυρίδων Σφέτας, Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ

Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ

Βλάσης Βλασίδης, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Στράτος Δορδανάς, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας

 

 

Οι εργασίες του Συμποσίου πλαισιώθηκαν από τη διεξαγωγή μιας ημερίδας με θέμα:
         

   “100 χρόνια μετά.
Οι νέοι ιστορικοί μιλούν για το Μακεδονικό Μέτωπο”

Συμμετείχαν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες και διδάκτορες του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

http://www.imxa.gr/events.htm