Search
Close this search box.

Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Βυζαντινής και Μεσαιωνικής Ιστορίας

Θέση: Αίθουσα 406-407 – 4ος όροφος Νέου Κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής
Τηλέφωνο: 2310 997440
Περιεχόμενο: 8.000 τόμοι
95 σειρές ελληνικών και ξενόγλωσσων περιοδικών
Φωτοτύπηση: ΝΑΙ υπό όρους
Δανειστική: ΝΑΙ υπό όρους
Διαδίκτυο: ΝΑΙ
Ώρες λειτουργίας: Από 02/10/2023 η λειτουργία του σπουδαστηρίου διαμορφώνεται σύμφωνα με τον πιο κάτω πίνακα
Πληροφορίες: librarybyzantinehistory@hist.auth.gr

 

Ωράριο Λειτουργίας Σπουδαστηρίου

Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή
10:00-15:00 10:00-17:00 10:00-17:00 09:00-14:00 10:00-14:00

Το Σπουδαστήριο Βυζαντινής Ιστορίας λειτούργησε αρχικά ως τμήμα του Σπουδαστηρίου Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., που ιδρύθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα της 16ης/5/1927 (ΦΕΚ 98. τ. Α΄ 26.5.1927). Στη συνέχεια αποτέλεσε τμήμα του ενιαίου Σπουδαστηρίου Μεσαιωνικής Ελληνικής Φιλολογίας και  Βυζαντινής Ιστορίας  της Φιλοσοφικής και το 1985 αυτονομήθηκε.

Χρήση

Οι χρήστες της βιβλιοθήκης έχουν πρόσβαση στους τίτλους των τεκμηρίων της βιβλιοθήκης  :
α) Είτε μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης http://www.lib.auth.gr όπου επιλέγοντας το λήμμα «ηλεκτρονικές πηγές» και στη συνέχεια το λήμμα «Κατάλογος Βιβλιοθήκης OPAC» μπορούν να προχωρήσουν στην αναζήτηση της βιβλιογραφίας τους.
β) Είτε προσερχόμενοι στο Σπουδαστήριο και αναζητώντας τους τίτλους της βιβλιογραφίας τους από τον ειδικό αλφαβητικό, κατά συγγραφέα, κατάλογο, που βρίσκεται στο χώρο της Βιβλιοθήκης.

Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα καθώς και η κατανάλωση τροφίμων και ποτών.

 

Δανεισμός

Ο δανεισμός των βιβλίων πραγματοποιείται ηλεκτρονικά με την «κάρτα ηλεκτρονικού δανεισμού», της οποίας κάτοχοι είναι τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Α.Π.Θ. Αν κάποιος χρήστης της Βιβλιοθήκης δεν ανήκει πλέον στην πανεπιστημιακή κοινότητα του Α.Π.Θ. ή είναι μεμονωμένος ερευνητής μπορεί να αποκτήσει τη δική του κάρτα ηλεκτρονικού δανεισμού, ως «εξωτερικός χρήστης» καταβάλλοντας το ποσό των 50 Ευρώ μαζί με α) αντίγραφο της αστυνομικής του ταυτότητας, β) μία πρόσφατη φωτογραφία και γ) αποδεικτικό της επιστημονικής του ιδιότητας από τη  Θεματική Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής, που βρίσκεται στη Νέα Πτέρυγα της Σχολής (τηλ. 99.7306 και 99.7307).
Ο δανεισμός των βιβλίων διακρίνεται σε πέντε κατηγορίες: α) δεκαπενθήμερος, β) τριήμερος, γ) τρίωρος, δ) μηνιαίος και ε) εκτός δανεισμού Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν οι πηγές, τα περιοδικά, όσα από τα τεκμήρια της κύριας συλλογής έχουν εκδοθεί πριν το 1950 και όσα βιβλία κατά την περίοδο αιχμής χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα από πολλούς χρήστες. Στην τέταρτη κατηγορία ανήκουν τα διδακτικά βιβλία του Ευδόξου. Οι χρήστες προτού προσέλθουν στο Σπουδαστήριο μπορούν  ηλεκτρονικά να ενημερωθούν με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο αναζητούν τη βιβλιογραφία τους, αν το βιβλίο, που χρειάζονται, δανείζεται, για πόσες ημέρες και από ποια Βιβλιοθήκη.

Φωτοτυπίες

Για την εξυπηρέτηση των χρηστών, στο χώρο της Βιβλιοθήκης υπάρχει φωτοτυπικό μηχάνημα, όπου φωτοτυπούνται τα βιβλία που δεν δανείζονται, εκτός αν πρόκειται για παλαίτυπα ή εφθαρμένα τεκμήρια.

 

+30 2310 000 000

/

email@example.com

/