Search
Close this search box.

Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Διδακτορικές Σπουδές

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

 

Οι Διδακτορικές Σπουδές του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. αποσκοπούν στην προαγωγή της γνώσης και της πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας και οδηγούν στην απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος.

Το Διδακτορικό Δίπλωμα αποτελεί ακαδημαϊκό τίτλο, ο οποίος πιστοποιεί την εκπόνηση πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας και την ουσιαστική συνεισφορά του/της κατόχου του στην εξέλιξη της επιστήμης και της γνώσης στον αντίστοιχο επιστημονικό κλάδο.

Η χρονική διάρκεια για την απόκτηση του Διδακτορικού Διπλώματος είναι τουλάχιστον τρία (3) πλήρη ημερολογιακά έτη από την ημερομηνία ορισμού της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής.

Ο μέγιστος χρόνος εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής ορίζεται στα πέντε (5) πλήρη ημερολογιακά έτη από την ημερομηνία ορισμού της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής. Ο παραπάνω χρόνος δύναται να παραταθεί για ένα επιπλέον έτος, μετά από αίτηση του/ της υποψηφίου/ας και τεκμηριωμένη απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.

 

Οι Διδακτορικές Σπουδές προσφέρονται δωρεάν.

 

Το Τμήμα μπορεί να προκηρύσσει θέσεις υποψηφίων διδακτόρων τον μήνα Ιανουάριο και τον μήνα Μάιο εκάστου έτους ύστερα από εισήγηση των Τομέων και απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος. Οι θέσεις δημοσιοποιούνται αναρτώμενες ηλεκτρονικά στον διαδικτυακό τόπο του Τμήματος.

 

Στον/στην Διδάκτορα χορηγείται Αντίγραφο Διδακτορικού Διπλώματος. Το Διδακτορικό Δίπλωμα (μεμβράνη), υπογράφεται από τον/την Πρύτανη, τον/την Πρόεδρο και τον/την Προϊστάμενο/η Γραμματείας του Τμήματος και φέρει τη σφραγίδα του Α.Π.Θ.

 

ΦΕΚ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ 2021

_________________________________

Κανονισμός Διδακτορικών Σπουδών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.  (ΦΕΚ Β’ 1430/ 26-4-2018)
Άρθρο 1.
Γενικές Αρχές
Οι Διδακτορικές Σπουδές του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ αποσκοπούν στην προαγωγή της γνώσης και της πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας και οδηγούν στην απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος.
Το Διδακτορικό Δίπλωμα αποτελεί ακαδημαϊκό τίτλο, ο οποίος πιστοποιεί την εκπόνηση πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας και την ουσιαστική συνεισφορά του/της κατόχου του στην εξέλιξη της επιστήμης και της γνώσης στον αντίστοιχο επιστημονικό κλάδο.
Στον παρόντα Κανονισμό αποτυπώνονται η δομή και οι κανόνες λειτουργίας του Προγράμματος Διδακτορικών Σπουδών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπως αυτός καταρτίστηκε με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος (συνεδρίαση με αριθμ. 376/15.12.2017).
Άρθρο 2.
Νομικό και Θεσμικό πλαίσιο
Το Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. οργανώνεται και λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του κεφαλαίου ΣΤ του ν. 4485/2017 (ΦΕΚ.114/4-8-17, τ. Α΄) και των εν ισχύει ευρισκομένων διατάξεων και αποφάσεων.
Άρθρο 3.
Δικαίωμα Υποβολής Αίτησης
Δικαίωμα υποβολής αίτησης για εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής στο Τμήμα έχουν όσοι/ες πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις:
•    Είναι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. (Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ) της ημε-δαπής ή αναγνωρισμένου ως ισότιμου ιδρύματος της αλλοδαπής.
•    Είναι κάτοχοι Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Α.Ε.Ι. (στο εξής: Δ.Μ.Σ.)της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου ως ισότιμου ιδρύματος της αλλοδαπής ή είναι κάτοχοι ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου κατά το άρθρο 46 του ν. 4485/2017.
•    Έχουν βαθμό ΔΜΣ από οκτώ και άνω ή ισότιμο βαθμό βάσει των κριτηρίων του ΔΟΑΤΑΠ.
•    Έχουν πιστοποιημένη γνώση τουλάχιστον δύο ξένων γλωσσών, επιπέδου Γ2 σε μία εκ των τεσσάρων ευρωπαϊκών γλωσσών (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά) και Β2 σε μία γλώσσα συναφή με το προς πραγμάτευση γνωστικό αντικείμενο. Το επίπεδο γλωσσομάθειας της ξένης γλώσσας αποδεικνύεται από με τους εξής τρόπους: α) Κρατικό Πιστοποιητικό του ν. 2740/1999 όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 19 του άρθρου 13 του ν. 3149/2003, β) Με πτυχίο Ξένης Γλώσσας και Φιλολογίας ή Πτυχίο Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας της ημεδαπής ή αντίστοιχο και ισότιμο σχολών της αλλοδαπής, γ) Με Πτυχίο, προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό δίπλωμα ή διδακτορικό δίπλωμα οποιουδήποτε αναγνωρισμένου ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής, δ) Με Απολυτήριο τίτλο ισότιμο των ελληνικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον έχουν αποκτηθεί μετά από κανονική φοίτηση τουλάχιστον έξι ετών στην αλλοδαπή.
Η άδεια επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας δεν αποδεικνύει τη γνώση ξένης γλώσσας (π.δ. 347/2003). Οι υποψήφιοι που είναι κάτοχοι της σχετικής άδειας πρέπει να προσκομίσουν επικυρωμένο αντίγραφο και ακριβή μετάφραση του τίτλου σπουδών βάσει του οποίου εκδόθηκε η άδεια επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας.
Άρθρο 4.
Χρονική διάρκεια
Η χρονική διάρκεια για την απόκτηση του Διδακτορικού Διπλώματος είναι τουλάχιστον τρία (3) πλήρη ημερολογιακά έτη από την ημερομηνία ορισμού της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής.
Ο μέγιστος χρόνος εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής ορίζεται στα πέντε (5) πλήρη ημερολογιακά έτη από την ημερομηνία ορισμού της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής. Ο παραπάνω χρόνος δύναται να παραταθεί για ένα επιπλέον έτος, μετά από αίτηση του/ της υποψηφίου/ας και τεκμηριωμένη απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.
Ο/η υποψήφιος/α διδάκτορας μπορεί να αιτηθεί αναστολή ενός (1) πλήρους ημερολογιακού έτους για λόγους στράτευσης, κύησης και σοβαρούς λόγους υγείας με αίτησή του/της, η οποία συνοδεύεται από ομόφωνη εισήγηση της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής και προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Η αίτηση εγκρίνεται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος. Κατά τη διάρκεια της αναστολής αίρεται η ιδιότητά του/της υποψ. διδάκτορα και τα εξ αυτής απορρέοντα δικαιώματα. Ο χρόνος της αναστολής δεν προσμετράται στον μέγιστο συνολικό χρόνο εκπόνησης της Διδακτορικής Διατριβής.
Αλλαγή τίτλου ή εξειδίκευση τίτλου μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά από τεκμηριωμένη εισήγηση της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής και έγκριση της Συνέλευσης του Τμήματος εντός των τριών πρώτων ετών από τον ορισμό της Επιτροπής. Αλλαγή θέματος στην υπό εκπόνηση Διδακτορική Διατριβή μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά από τεκμηριωμένη εισήγηση της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής και έγκριση της Συνέλευσης του Τμήματος. Στην περίπτωση κατά την οποία η αλλαγή θέματος οδηγεί σε νέο επιστημονικό πεδίο, ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 7 του παρόντος Κανονισμού.
Άρθρο 5.
Δικαιώματα / Παροχές και Υποχρεώσεις  Υποψήφιων Διδακτόρων
1.    Δικαιώματα / Παροχές
Οι Διδακτορικές Σπουδές προσφέρονται δωρεάν.
Οι υποψήφιοι/ες διδάκτορες για πέντε (5) έτη από την ημερομηνία ορισμού της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής διατηρούν πλήρη τα δικαιώματα και τις παροχές που προβλέπονται και για τους φοιτητές/ριες του Β΄ κύκλου σπουδών. Ενδεικτικά αναφέρονται: τεχνολογική και οικονομική υποστήριξη, βραβεία, υποτροφίες, φοιτητική μέριμνα, εκπροσώπηση σε συλλογικά Όργανα, μετάβαση για ένα χρονικό διάστημα σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού μέσω του Προγράμματος Erasmus κ.ά.
Επιπλέον, οι υποψήφιοι/ες διδάκτορες διατηρούν δικαιώματα πρόσβασης, δανεισμού και χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών μέχρι και πέντε (5) έτη μετά την απονομή του Διδακτορικού Διπλώματος.
2.    Υποχρεώσεις
Ο/Η υποψήφιος/α διδάκτορας έχει υποχρέωση ανανέωσης της εγγραφής του/της κάθε ακαδημαϊκό έτος με αίτηση που καταθέτει στη Γραμματεία του Τμήματος.
Άρθρο 6.
Συμμετοχή Υποψηφίων Διδακτόρων στην εκπαιδευτική διαδικασία
Με απόφαση Συνέλευσης του Τμήματος (άρθρο 9 παρ. 3 εδάφιο ε΄ του ν. 3685/2008 που παραμένει σε ισχύ σύμφωνα με το άρθρο 88 περ. α΄ του ν.4485/2017) και κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Οικονομικών μπορεί να ανατίθεται σε υποψήφιους/ες διδάκτορες η επικουρία μελών ΔΕΠ του Τμήματος σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο με ωριαία αντιμισθία, η οποία επιβαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό του Ιδρύματος.
Άρθρο 7.
Διαδικασία Επιλογής Υποψηφίων Διδακτόρων
Το Τμήμα μπορεί να προκηρύσσει θέσεις υποψηφίων διδακτόρων τον μήνα Μάιο εκάστου έτους ύστερα από εισήγηση των Τομέων και απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος. Οι θέσεις δημοσιοποιούνται διά του ημερησίου τύπου και αναρτώνται ηλεκτρονικά στον διαδικτυακό τόπο του Τμήματος. Οι αιτήσεις με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα κατατίθενται στη Γραμματεία του Τμήματος εντός του Β΄ δεκαπενθημέρου του Σεπτεμβρίου.
•    Ο/ΗΥΠΟΨΗΦΙΟΣ/Α
Ο/Η υποψήφιος/α υποβάλλει στις ημερομηνίες που προβλέπονται στον παρόντα Κανονισμό Διδακτορικών Σπουδών σχετική Αίτηση στη Γραμματεία του Τμήματος.
Στην αίτηση αναγράφεται ο προτεινόμενος τίτλος, η γλώσσα συγγραφής -η οποία μπορεί κατά περίπτωση και ύστερα από απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος να είναι διάφορη της ελληνικής-, καθώς και ο/η προτεινόμενος/η ως επιβλέπων/ουσα της Διδακτορικής Διατριβής, ο/η οποίος/α ανήκει σε όσους/ες έχουν δικαίωμα επίβλεψης Διδακτορικής Διατριβής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 39 του ν.4485/2017 και στο άρθρο 8 του παρόντος Κανονισμού.
Η αίτηση συνοδεύεται από αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα του/της υποψηφίου/ας, διεξοδική και τεκμηριωμένη ερευνητικά και βιβλιογραφικά ερευνητική πρόταση καθώς επίσης και τα οριζόμενα στο άρθρο 3 του παρόντος κανονισμού δικαιολογητικά, τυχόν ερευνητική ή / και συγγραφική δραστηριότητα, καθώς και δύο συστατικές επιστολές.
•    ΤΟ ΤΜΗΜΑ
H Συνέλευση του Τμήματος, με βάση τη συνάφεια του ερευνητικού αντικειμένου των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, ορίζει ανά γνωστικό αντικείμενο και ειδίκευση τριμελή επιτροπή από μέλη ΔΕΠ του Τμήματος. Η κάθε Επιτροπή εξετάζει τις υποβληθείσες αιτήσεις και τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα και καλεί σε συνέντευξη τον/ την υποψήφιο/α.
Κατόπιν, η κάθε Επιτροπή υποβάλλει στη Συνέλευση του Τμήματος εισήγηση με αναλυτικό υπόμνημα, στο οποίο αναγράφονται οι λόγοι για τους οποίους ο/η υποψήφιος/α πληροί ή δεν πληροί τις προϋποθέσεις προκειμένου να γίνει δεκτός/ή. Επίσης, προτείνει τον/την επιβλέποντα/ουσα, εφόσον αυτός/η δεν έχει προταθεί από τον/την υποψήφιο/α. Σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση ανάγεται στην αρμοδιότητα της Συνέλευσης του Τμήματος.
Η Συνέλευση του Τμήματος, συνεκτιμώντας το υπόμνημα της Επιτροπής, εγκρίνει ή απορρίπτει αιτιολογημένα την αίτηση του/της υποψηφίου/ας. Στην εγκριτική απόφαση της Συνέλευσης ορίζεται ο τίτλο και η γλώσσα συγγραφής της Διδακτορικής Διατριβής. Στην ίδια απόφαση, η Συνέλευση δύναται να καθορίσει ως προϋπόθεση για την εκπόνηση της Διδακτορικής Διατριβής του/ της υποψηφίου την παράλληλη επιτυχή παρακολούθηση μαθήματος/ων ή άλλες συναφείς με την επιστημονική έρευνα υποχρεώσεις.
Άρθρο 8.
Επίβλεψη Διδακτορικής Διατριβής
1.    Δικαίωμα επίβλεψης Διδακτορικών Διατριβών έχουν τα μέλη Δ.Ε.Π. α΄ βαθμίδας, αναπληρωτή και επίκουρου του οικείου ή άλλου Α.Ε.Ι. ή ερευνητές Α΄, Β΄ ή Γ΄ βαθμίδας από ερευνητικά κέντρα του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 συμπεριλαμβανομένων των ερευνητικών κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
2.    Η Συνέλευση του Τμήματος αναθέτει στον/στην προτεινόμενο/η επιβλέποντα/ουσα, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 38 του ν.4485/2017, την επίβλεψη της Διδακτορικής Διατριβής και ορίζει Τριμελή Συμβουλευτική Επιτροπή, με αρμοδιότητα να πλαισιώνει και να υποστηρίζει την εκπόνηση και συγγραφή της.
3.    Στην Τριμελή Συμβουλευτική Επιτροπή μετέχουν ως μέλη ο/η επιβλέπων/ουσα και δύο ακόμη μέλη Δ.Ε.Π. α΄ βαθμίδας, αναπληρωτή και επίκουρου καθηγητή από το οικείο ή άλλο Α.Ε.Ι. ή καθηγητές αναγνωρισμένων ως ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, οι οποίοι είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, ή ερευνητές των βαθμίδων Α΄, Β΄ ή Γ΄ από ερευνητικά κέντρα του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014, συμπεριλαμβανομένων των ερευνητικών κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών ή από αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα ή ινστιτούτα της αλλοδαπής και έχουν το ίδιο ή συναφές γνωστικό αντικείμενο με την υπό κρίση Διδακτορική Διατριβή. Ως μέλη της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής είναι δυνατόν να ορίζονται και μέλη Δ.Ε.Π. τα οποία είναι σε άδεια. Στην Τριμελή Συμβουλευτική Επιτροπή μετέχει τουλάχιστον ένα (1) μέλος Δ.Ε.Π. από τις τρεις πρώτες βαθμίδες του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Κάθε μέλος ΔΕΠ του Τμήματος δεν δύναται να επιβλέπει περισσότερες από πέντε (5) Διδακτορικές Διατριβές. Οι περιπτώσεις συνεπίβλεψης Διδακτορικών Διατριβών δεν θα προσμετρώνται στο σύνολο.
4.    Αν για οποιονδήποτε λόγο ο/η επιβλέπων/ουσα εκλείψει ή διαπιστωμένα αδυνατεί να τελέσει χρέη επιβλέποντος/ουσας για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Συνέλευση του Τμήματος, εκτιμώντας τις περιστάσεις, αναθέτει σε άλλον/η την επίβλεψη, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις προηγούμενες παραγράφους, κατόπιν αίτησης του/της υποψήφιου/ας διδάκτορα και σύμφωνης γνώμης του/της νέου/ας προτεινόμενου/ης επιβλέποντος/ουσας. Σε διαφορετική περίπτωση, ένα από τα άλλα δύο (2) μέλη της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής αναλαμβάνουν χρέη επιβλέποντος/ουσας, ακόμη και καθ’ υπέρβαση του μέγιστου αριθμού υποψήφιων διδακτόρων.
5.    Αν ο/η αρχικός/η επιβλέπων/ουσα μετακινηθεί σε άλλο Α.Ε.Ι. ή Τμήμα Α.Ε.Ι. ή συνταξιοδοτηθεί, συνεχίζει να τελεί χρέη επιβλέποντος/ουσας των Διδακτορικών Διατριβών που έχει αναλάβει και ο τίτλος απονέμεται από το Α.Ε.Ι., στο οποίο ανήκει το Τμήμα, όπου ξεκίνησε η εκπόνηση της Διδακτορικής Διατριβής.
6.    Η Γραμματεία του Τμήματος οφείλει να αναρτήσει στον διαδικτυακό τόπο, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, το όνομα του/της Υποψήφιου/ας Διδάκτορα, τον τίτλο και σύντομη περίληψη της Διδακτορικής Διατριβής, το όνομα του/της επιβλέποντος/ουσας και των άλλων μελών της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής.
Άρθρο 9.
Εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής με Συνεπίβλεψη
Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας είναι δυνατό να συνεργάζεται, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 43 του ν.4485/2017, με Τμήματα ΑΕΙ της ημεδαπής, ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα του άρθρου 13Α του ν.4310/2014, συμπεριλαμβανομένων των ερευνητικών κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, για την εκπόνηση διατριβών με συνεπίβλεψη. Τα σχετικά με τη διαδικασία εκπόνησης, χορήγησης ενιαίου ή χωριστού τίτλου κ.α., προβλέπονται στο οικείο Ειδικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας που καταρτίζεται.
Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας είναι δυνατό επίσης να συνεργάζεται με αναγνωρισμένα ως ομοταγή Ιδρύματα ή ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα της αλλοδαπής για την εκπόνηση διατριβών με συνεπίβλεψη. Τα σχετικά με τη διαδικασία εκπόνησης, χορήγησης ενιαίου ή χωριστού τίτλου κ.α., προβλέπονται στο οικείο Ειδικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας που καταρτίζεται σύμφωνα με όσα ορίζει η απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με αριθμό 41931/Ζ1/13-3-2018 (ΦΕΚ 972/τ. Β΄/13-3-2018).
Άρθρο 10.
Διαδικασία Εκπόνησης
Ο/Η υποψήφιος/α διδάκτορας, τον μήνα Ιανουάριο εκάστου έτους παρουσιάζει ενώπιον της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής σε δημόσια δοκιμασία και υποβάλλει εγγράφως σε αυτή αναλυτικό υπόμνημα σχετικά με την πρόοδο της Διδακτορικής του/της Διατριβής και τη συμμετοχή του/της στις ακαδημαϊκές δραστηριότητες του Τομέα.
Αντίγραφο του υπομνήματος, καθώς και σχόλια επ’ αυτού από τον/την επιβλέποντα/ουσα ή την Τριμελή Συμβουλευτική Επιτροπή και των εκθέσεων προόδου, καταχωρούνται στον ατομικό φάκελο του/της υποψηφίου/ας διδάκτορα.

Άρθρο 11.
Αξιολόγηση Διδακτορικής Διατριβής
Μετά την ολοκλήρωση εκπόνησης της Διδακτορικής Διατριβής ο/η υποψήφιος/α διδάκτορας υποβάλλει αίτηση στην Τριμελή Συμβουλευτική Επιτροπή, διά της Γραμματείας, για δημόσια υποστήριξη και αξιολόγησή της.
Η Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή, αποφασίζει την έγκριση ή την αιτιολογημένη απόρριψη της αίτησης. Εφόσον αυτή εγκριθεί, συντάσσει αναλυτική Εισηγητική Έκθεση εντός τριάντα ημερών. Στην Εισηγητική Έκθεση καταγράφεται η ολοκλήρωση της εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής και προτείνεται ο ορισμός Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής για τον/την υποψήφιο/α διδάκτορα. Εάν η Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή δεν εγκρίνει την αίτηση του/της υποψηφίου/ας διδάκτορα, του/της δίνει αναλυτικά επιστημονικές παρατηρήσεις – βελτιώσεις, καθώς και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης εντός του ανωτάτου χρονικού ορίου που προβλέπεται στον παρόντα κανονισμό για την ολοκλήρωση διδακτορικής διατριβής.
Η Συνέλευση του Τμήματος, μετά την κατάθεση θετικής Εισηγητικής Έκθεσης της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, ορίζει Επταμελή Εξεταστική Επιτροπή για την αξιολόγηση της Διδακτορικής Διατριβής του/της υποψήφιου/ας διδάκτορα εντός του προβλεπομένου από τον παρόντα κανονισμό ανωτάτου χρονικού ορίου. Σε αυτή μετέχουν τα μέλη της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής και τέσσερα επιπλέον μέλη που πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 39 παρ.2 β’ εδάφιο του ν. 4485/2017 και έχουν την ίδια ή συναφή ειδικότητα με το επιστημονικό πεδίο της Διδακτορικής Διατριβής. Τα τέσσερα τουλάχιστον από τα μέλη της Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής θα πρέπει να προέρχονται από μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Στην περίπτωση που δεν υφίσταται αυτή η δυνατότητα τότε μπορεί να προέρχονται από άλλα Τμήματα του ΑΠΘ ή άλλου ΑΕΙ, Ιδρύματος ή ερευνητικού κέντρου της ημεδαπής ή αλλοδαπής. Η Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή έχει δικαίωμα πρότασης των μελών της Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής.
Προκειμένου να συγκροτηθεί η Επταμελής Εξεταστική Επιτροπή, τα αφυπηρετήσαντα μέλη της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής αντικαθίστανται από νέα μέλη που πληρούν τα κριτήρια του άρθρου39 παρ.2 β’ εδάφιο του ν. 4485/2017. Τα αφυπηρετήσαντα μέλη δικαιούνται να παρευρεθούν στη διαδικασία δημόσιας παρουσίασης και αξιολόγησης με δικαίωμα λόγου, χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου. Μέλη ΔΕΠ τα οποία βρίσκονται σε άδεια δύνανται να συμμετέχουν ως μέλη της Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής.
Ο/η υποψήφιο/α διδάκτορας υποστηρίζει τη Διδακτορική Διατριβή του περίπου επί ημίωρο και ενώπιον της Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής σε δημόσια προφορική δοκιμασία που γίνεται το μέγιστο εντός 60 ημερών μετά τον ορισμό της Επιτροπής. Η διαδικασία της δημόσιας υποστήριξης προϋποθέτει τη φυσική παρουσία τουλάχιστον των τεσσάρων (4) μελών της Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ τα λοιπά μέλη μπορούν να συμμετέχουν και μέσω τηλεδιάσκεψης. Πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής είναι το αρχαιότερο από τα μέλη της, εφόσον είναι καθηγητής πρώτης βαθμίδος του Τμήματος, αλλιώς το αρχαιότερο από τα μέλη αυτής της επιτροπής το οποίο ανήκει στα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος με εξαίρεση τον/την επιβλέποντα / επιβλέπουσα καθηγητή.
Ο/Η υποψήφιος/α επίσης απαντά στις ερωτήσεις των μελών της Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής και όσων μελών της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής έχουν τυχόν αφυπηρετήσει. Η όλη διαδικασία δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις δυο (2) ώρες.
Στη συνέχεια ο/η υποψήφιος/α αποχωρεί και η Επταμελής Εξεταστική Επιτροπή συσκέπτεται και κρίνει τη διατριβή ως προς την ποιότητα, την πληρότητα, την πρωτότυπη σκέψη και την συμβολή της στην επιστήμη και με βάση αυτά τα κριτήρια διατυπώνει την τελική της κρίση και τη βαθμολογεί.
Η έγκριση και αξιολόγηση βεβαιώνεται με σχετικό Πρακτικό. Η Διδακτορική Διατριβή εγκρίνεται με πλειοψηφία τουλάχιστον πέντε (5) μελών της Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής. Το Πρακτικό υπογράφεται από όλα τα συμμετέχοντα στη διαδικασία της αξιολόγησης της διατριβής μέλη της Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής και διαβιβάζεται διά της Γραμματείας και ανακοινώνεται στη Συνέλευση του Τμήματος.
Η εγκριθείσα διδακτορική αξιολογείται με ένα από τους εξής χαρακτηρισμούς:
–    Άριστα με διάκριση (σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο με ομόφωνη απόφαση της Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής)
–    Άριστα
–    Λίαν Καλώς
–    Καλώς
Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγόρευσης, καθώς και τη δυνατότητα χορήγησης των σχετικών βεβαιώσεων ο / η υποψήφιος /α διδάκτορας οφείλει να προσκομίσει στη Γραμματεία του Τμήματος βεβαίωση του / της επιβλέποντος/ουσας ότι συμπεριέλαβε στο τελικό κείμενο της εγκριθείσας διδακτορικής διατριβής το σύνολο των διορθώσεων-παρατηρήσεων που του υποδείχθηκαν από την Επταμελή Εξεταστική Επιτροπή κατά τη δημόσια προφορική δοκιμασία.
Άρθρο 12.
Αναγόρευση και Καθομολόγηση Διδακτόρων
Η Συνέλευση αναγορεύει και καθομολογεί τον/την υποψήφιο/α διδάκτορα σε δημόσια Συνεδρίαση του Τμήματος, παρουσία του/της υποψήφιου/ας Διδάκτορα. Ο Πρόεδρος του Τμήματος θέτει υπόψη του Σώματος το Πρακτικό, που πιστοποιεί την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας προφορικής παρουσίασης και αξιολόγησης της Διδακτορικής Διατριβής και ακολουθεί η αναγόρευση και καθομολόγηση του/της υποψηφίου/ας σε Διδάκτορα του Τμήματος. Στη Συνεδρίαση παρίσταται ο/η Πρύτανης, ή ο / η Αντιπρύτανης/νις ενώ μπορεί να παρίσταται και ο/η Κοσμήτορας.
Η τελετή αναγόρευσης και καθομολόγησης, καθώς και ο τύπος του Διδακτορικού Διπλώματος του/της Διδάκτορος ακολουθεί τα Πρότυπα σχετικών αποφάσεων της Συγκλήτου ΑΠΘ.
Η τελετή διενεργείται τρεις (3) φορές ανά ακαδημαϊκό έτος.
Ο/Η υποψήφιος/α διδάκτορας πριν από την αναγόρευση και καθομολόγησή του/της από την Συνέλευση του Τμήματος μπορεί να αιτηθεί χορήγηση Βεβαίωσης Επιτυχούς Αποπεράτωσης.
Στον/στην Διδάκτορα χορηγείται Αντίγραφο Διδακτορικού Διπλώματος. Το Διδακτορικό Δίπλωμα (μεμβράνη), υπογράφεται από τον/την Πρύτανη, τον/την Πρόεδρο και τον/την Προϊστάμενο/η Γραμματείας του Τμήματος και φέρει τη σφραγίδα του ΑΠΘ.
Άρθρο 13.
Μορφή της Διδακτορικής Διατριβής και αριθμός αντιτύπων
Η Διδακτορική Διατριβή στη μορφή κατάθεσης είναι γραμμένη σε ηλεκτρονικό υπολογιστή με επιμέλεια και σε χαρτί 80 gr τουλάχιστον, με έντυπο εξώφυλλο και χαρτοβιβλιοδετημένη. Αν περιέχει εικόνες και σχέδια, αυτά πρέπει να είναι ευδιάκριτα και να δηλώνεται η προέλευση των εικόνων και των σχεδίων. Στο τέλος της Διδακτορικής Διατριβής πρέπει να υπάρχει επαρκής περίληψη σε ξένη γλώσσα. Η Διδακτορική Διατριβή δεν πρέπει να έχει κυκλοφορήσει πριν από την τελική της κρίση.
Στο εξώφυλλό της αναγράφεται το Πανεπιστήμιο, η Σχολή και το Τμήμα, ο Τομέας, το ονοματεπώνυμο του συγγραφέα, ο τίτλος της και οι λέξεις “Διδακτορική Διατριβή”. Στο εσώφυλλο: Oνοματεπώνυμο του συγγραφέα, τίτλος της., οι λέξεις “Διδακτορική Διατριβή” και η φράση “Υποβλήθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, οικείος Τομέας. Στο κάτω μέρος του εσώφυλλου γράφονται τα ονόματα των μελών της Τριμελούς Συμβουλευτικής και της Επταμελούς Εξεταστικής επιτροπής. Στην τέταρτη σελίδα γράφονται το ονοματεπώνυμο, το Πανεπιστήμιο, ο τίτλος της Διδακτορικής Διατριβής. Στο κάτω μέρος της τέταρτης σελίδας γράφεται η φράση: “Η έγκριση της παρούσης Διδακτορικής Διατριβής από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. δεν συνεπάγεται αποδοχή των απόψεων των συγγραφέων” (ν. 5343/1932 αρθρ. 202 παρ. 2).
Η Διδακτορική Διατριβή υποβάλλεται σε οκτώ (8) αντίτυπα με τη μορφή που ορίζει η προηγούμενη παράγραφος. Από αυτά επτά (7) διατίθενται στα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής και το ένα (1) στη Γραμματεία του Τμήματος. Αν η Διδακτορική Διατριβή εγκριθεί, ο υποψήφιος έχει υποχρέωση, προκειμένου να του απονεμηθεί ο τίτλος, να καταθέσει στη Γραμματεία του Τμήματος άλλα τρία (3) αντίτυπα της τελικής μορφής της Διδακτορικής Διατριβής σε ηλεκτρονική μορφή (PDF), τα οποία διανέμονται ως εξής:
1.    Ένα (1) στην Κεντρική Βιβλιοθήκη – Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου.
2.    Ένα (1) στο Σπουδαστήριο του οικείου Τομέα του Τμήματος.
3.    Ένα (1) στο Κέντρο τεκμηρίωσης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Επίσης ταυτόχρονα με την κατάθεση των τριών αντιτύπων ο υποψήφιος υποχρεούται να καταθέσει περίληψη έκτασης 150 λέξεων στην ελληνική και Αγγλική γλώσσα στη Γραμματεία του Τμήματος προς δημοσίευση στον ιστότοπο του Τμήματος.
Πριν χορηγηθεί το Αντίγραφο Διδακτορικού Διπλώματος του Διδάκτορα, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να συμπληρώσει ειδικό έντυπο του Κέντρου Τεκμηρίωσης (Κ.Τ.) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Ε.Ι.Ε.) με περίληψη της Διδακτορικής Διατριβής και επιστημονικά στοιχεία που αφορούν στο περιεχόμενό της και να αποστείλει τα έντυπα αυτά, καθώς και ένα αντίτυπο της Διδακτορικής Διατριβής στο Κ.Τ. του Ε.Ι.Ε για την ενημέρωση του Εθνικού Αρχείου ελληνικών Διδακτορικών Διατριβών.
Άρθρο 14.
Λόγοι Διαγραφής
Η Συνέλευση του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, μετά από εισήγηση της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, δύναται να αποφασίσει τη διαγραφή Υποψηφίου/ας Διδάκτορα η οποία συνεπάγεται και την αφαίρεση του θέματος και του τίτλου της Διδακτορικής Διατριβής.
Στην απόφαση τεκμηριώνονται οι λόγοι διαγραφής.
Λόγοι διαγραφής θεωρούνται: Η υπέρβαση του ανωτάτου προβλεπόμενου από τον παρόντα κανονισμό χρονικού ορίου, συμπεριλαμβανομένης της παρατάσεως.
Δύο τουλάχιστον συνεχόμενες αρνητικές εκθέσεις προόδου ή μη τήρηση των προβλεπόμενων από το άρθρο 10 του παρόντος κανονισμού υποχρεώσεων.
Ο/Η υποψήφιος/α διδάκτορας διαγράφεται αυτοδίκαια μετά από αίτησή του/της.
Άρθρο 15.
Λογοκλοπή/παράλειψη Αναφοράς σε χρησιμοποιηθείσα βιβλιογραφία
Ο/Η υποψήφιος/α Διδάκτορας καταθέτοντας την Διδακτορική Διατριβή υποχρεούται να αναφέρει αν χρησιμοποίησε το έργο και τις απόψεις άλλων. Η αντιγραφή θεωρείται σοβαρό ακαδημαϊκό παράπτωμα. Λογοκλοπή θεωρείται η αντιγραφή εργασίας άλλου συγγραφέα, καθώς και η χρησιμοποίηση εργασίας άλλου συγγραφέα, δημοσιευμένης ή όχι, χωρίς την δέουσα αναφορά. Η παράθεση οποιουδήποτε υλικού τεκμηρίωσης, ακόμη και από μελέτες του ίδιου του υποψηφίου, χωρίς σχετική αναφορά, μπορεί να στοιχειοθετήσει απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος για διαγραφή του ή αφαίρεση του τίτλου εκ των υστέρων.
Άρθρο 16.
Μεταβατικές διατάξεις
Όλοι/ες οι υποψήφιοι/ες διδάκτορες του Τμήματος μετά την έγκριση και δημοσίευση του παρόντος Κανονισμού Διδακτορικών Σπουδών, εντάσσονται στις διατάξεις του ν.4485/2017 και στον παρόντα Κανονισμό. Όσοι/ες υποψήφιοι/ες διδάκτορες του Τμήματος έχουν υπερβεί την ανώτατη διάρκεια εκπόνησης διδακτορικής διατριβής, δηλ. τα πέντε έτη και πλέον, υποχρεούνται στην ολοκλήρωσή της εντός διετίας.
Όλα τα επιμέρους ελάσσονα ζητήματα που ενδεχομένως ανακύπτουν κατά την εφαρμογή του παρόντος Κανονισμού, θα αντιμετωπίζονται με αποφάσεις της Συνέλευσης του Τμήματος και έγκριση της Συγκλήτου του ΑΠΘ.

Τίτλος διδακτορικής

Όνομα διδάκτορα

Έτος

Τίτλος διδακτορικής

Όνομα διδάκτορα

Χρήστης #1

Έτος

2021


Συννημένα αρχεία:

+30 2310 000 000

/

email@example.com

/