ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
Κοσμήτορας: Κωνσταντίνος Μπίκος, Καθηγητής Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής
ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΗΣ
Τμήμα Φιλολογίας: I. Καραμάνου
Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας: Ι. Μιχαηλίδης
Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής: Κ. Τσιούμης
Τμήμα Ψυχολογίας: Μ. Ε.Κοσμίδου
Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας: Ζ. Δέτση
Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας: Π. Παναγιωτίδης
Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας: Α. Βηδενμάιερ
Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας: Ελ. Λεονταρίδη
H ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ Α.Π.Θ.
Η Φιλοσοφική Σχολή ιδρύθηκε το 1925 και άρχισε να λειτουργεί από το 1926-27. Αρχικά είχε διαιρεθεί σε δύο Τμήματα, το Φιλολογικό και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, κατόπιν σε τέσσερα: –Κλασικών Σπουδών, Μέσων και Νεοελληνικών Σπουδών, Φιλοσοφικών Σπουδών και Αρχαιολογικών Σπουδών, ενώ το 1971 διαιρέθηκε σε επτά Τμήματα: Κλασικών Σπουδών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, Ιστορικών Σπουδών, Αρχαιολογίας και Τέχνης, Φιλοσοφικών Σπουδών, Ψυχολογίας-Παιδαγωγικής και Γλωσσολογίας. Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόστηκε για τελευταία φορά κατά το ακαδημαϊκό έτος 1985-86.
Το 1951-52 άρχισε να λειτουργεί το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, προσαρτημένο στη Φιλοσοφική Σχολή. Το 1954-55 προστέθηκε το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και το 1960-61 τα Τμήματα Γερμανικής και Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Το 1964 (ΒΔ 735) ιδρύθηκε στα Ιωάννινα Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που αργότερα ανεξαρτητοποιήθηκε μέσα στo πλαίσιo του αυτόνομου Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων.Με το ΠΔ 1051/77 ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το Σχολείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Φιλοσοφικής Σχολής και προσφέρει μαθήματα Νέας Ελληνικής σε αλλοδαπούς και υποψήφιους φοιτητές.
Από το ακαδημαϊκό έτος 1982-83 ισχύει και για τη Φιλοσοφική Σχολή ο Νόμος 1268/82 (ΦΕΚ 87/16-7-82) «για τη δομή και λειτουργία των ΑΕΙ», ορισμένες διατάξεις του οποίου τροποποιήθηκαν με τον Νόμο 1566/85.Με τον Νόμο 1268/82 α) ιδρύθηκε στη θέση της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής το Φιλοσοφικό Τμήμα και β) αυτονομήθηκαν τα τέσσερα Τμήματα του Ινστιτούτου Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών. Τα πέντε αυτά Τμήματα απάρτιζαν πια, σύμφωνα με το Νόμο, τη Φιλοσοφική Σχολή. Το 1984 Φιλοσοφικό Τμήμα διαιρέθηκε με το ΠΔ 445/84 σε τρία Τμήματα: α) Φιλολογίας, β) Ιστορίας και Αρχαιολογίας και γ) Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Το 1996 αποσπάστηκε το Τμήμα Ψυχολογίας από το Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής. Έτσι, σήμερα η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απαρτίζεται από οκτώ Τμήματα. Καθένα από αυτά χορηγεί ξεχωριστό Πτυχίο.
Στη Φιλοσοφική Σχολή ανήκε από το 1966, οπότε και ιδρύθηκε, το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών (http://www.kbe.auth.gr/), το οποίο αποτελείται από πέντε τμήματα: Βυζαντινής Ιστορίας, Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, Βυζαντινής Φιλολογίας, Βυζαντινής Θεολογίας και Βυζαντινού Δικαίου. Το ΚΒΕ σήμερα αποτελεί αυτόνομη μονάδα του Α.Π.Θ., υπαγόμενη στη Σύγκλητο, και διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου αποτελούν μέλη ΔΕΠ των αντίστοιχων Τμημάτων του Πανεπιστημίου.