Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Θέση: Νέο Κτήριο Φιλοσοφικής Σχολής, 3ος όροφος, αιθ. 301
Τηλέφωνο: 2310997280
Περιεχόμενο: 42.000 τόμοι, 300 περίπου σειρές ελληνικών και ξενόγλωσσων περιοδικών, σπάνιες εκδόσεις.
Φωτοτύπηση: ΝΑΙ υπό όρους
Δανειστική: ΝΑΙ υπό όρους
Διαδίκτυο: ΝΑΙ

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα – Πέμπτη : 10:00-17:00
Παρασκευή :             10:00-16:00

  • Αναγνωστήριο Βιβλιοθήκης : Λειτουργεί ως χώρος έρευνας. Ως αναγνωστήριο θα λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο το Κεντρικό φοιτητικό αναγνωστήριο ΑΠΘ.
  • Δανεισμός/ Επιστροφή βιβλίων και διδακτικών συγγραμμάτων του «Ευδόξου» : Δεν απαιτείται διαδικτυακό αίτημα και ραντεβού.

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΣΤΑΣΙΑ. Συνεπώς, η έρευνα και ο εντοπισμός του υλικού γίνεται από τους χρήστες (έως πέντε βιβλία τη μέρα).
Αναζητάτε στον ηλεκτρονικό κατάλογο της βιβλιοθήκης τα βιβλία που θέλετε. Αν είναι διαθέσιμα επισκέπτεστε τη Βιβλιοθήκη για δανεισμό σημειώνοντας τη συλλογή & τον ταξινομικό αριθμό του υλικού. Οδηγίες για την αναζήτηση υλικού θα βρείτε στο YouTube της Βιβλιοθήκης.
Οι Αιτήσεις για Εγγραφή στη βιβλιοθήκη και για Βεβαίωση μη εκκρεμοτήτων στη Βιβλιοθήκη εξακολουθούν να γίνονται διαδικτυακά.
Η ακαδημαϊκή ταυτότητα (πάσο) ενεργοποιείται ως κάρτα βιβλιοθήκης με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης :
Online αιτήσειςΑίτηση εγγραφής για μέλη του ΑΠΘ
Η βεβαίωση μη εκκρεμοτήτων στη Βιβλιοθήκη δίνεται με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης :
Online αιτήσειςΑίτηση για βεβαίωση μη εκκρεμοτήτων στη Βιβλιοθήκη

 

Επικοινωνία: Μαριάνθη Νταγιούκλα Βιβλιοθηκονόμος (mntagiou@hist.auth.gr)
Βιβλιοθήκη Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης
Νέο Κτήριο Φιλοσοφικής Σχολής, 3ος όροφος, αιθ. 301
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
54124 Θεσσαλονίκη
Email: archaeologylib@hist.auth.gr
Τηλέφωνο: 2310997280, 2310997298

Η Βιβλιοθήκη των Τομέων Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, η μεγαλύτερη στο είδος της στη Βόρεια Ελλάδα, ιδρύθηκε το 1926. Στεγάζεται στον 3ο όροφο του Νέου Κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής (301) και διαθέτει συλλογή 42.000 περίπου τόμων καθώς και 300 τίτλων επιστημονικών περιοδικών, από τους οποίους οι 170 τίτλοι είναι τρέχοντες. Ο αριθμός των βιβλίων αυξάνει ετησίως κατά περίπου 500 τίτλους. Η Βιβλιοθήκη χρησιμοποιείται από τους διδάσκοντες και τους φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας καθώς και από αρχαιολόγους του ΥΠΠΟ και άλλους ερευνητές.

Στόχοι

  • Η υποστήριξη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών των Τομέων Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης και γενικότερα της έρευνας στην αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης.
  • Η συγκέντρωση, διατήρηση και ανάδειξη του σπάνιου και πολύτιμου υλικού σε οποιαδήποτε μορφή, καθώς και ο συνεχής εμπλουτισμός και η αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών.
  • Η οργάνωση του υλικού με βάση τα διεθνή πρότυπα της βιβλιοθηκονομίας και η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στον τρόπο λειτουργίας.
  • Η ανάπτυξη συνεργασίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με άλλες βιβλιοθήκες και ιδρύματα ώστε, συνδυάζοντας μεθόδους συνεισφοράς, απόκτησης αλλά και ορθολογικής διαχείρισης των οικονομικών της πόρων, να επιτυγχάνει την πληρέστερη κάλυψη των αναγκών των χρηστών.

Οδηγός για φοιτητές και φοιτήτριες

Μεταπτυχιακές εργασίες

Κανονισμός λειτουργίας

Ηλεκτρονικές πηγές – Πίνακας

Ηλεκτρονικό μάθημα της Βιβλιοθήκης για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές

Εκθετήριο Βιβλιοθήκης Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης 10/04/2024

Ψηφιοποιημένα περιοδικά της Βιβλιοθήκης Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης

Οδηγός ηλεκτρονικών πηγών Αρχαιολογίας και Ιστορίας

Χρήσιμες διευθύνσεις βιβλιογραφικής αναζήτησης

Σημείωση : Οι παρακάτω ηλεκτρονικές πηγές δεν είναι συνδρομές του ΑΠΘ οπότε δεν απαιτείται σύνδεση μέσω μέσω του εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN=Virtual Private Network)

Ηλεκτρονικές πηγές ανοικτής πρόσβασης

  • Elektronische Zeitschriften bibliothek
    Ο Κατάλογος ηλεκτρονικών περιοδικών δημιουργήθηκε το 1997 από τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Regensburg σε συνεργασία με το τη Βιβλιοθήκη του Technische Universität München στο πλαίσιο ενός έργου. Ο στόχος του έργου ήταν η προβολή ηλεκτρονικών περιοδικών σε ένα χρηστικό online περιβάλλον.
  • Getty Publications Virtual Library (More than 300 books to read and download for free)
  • Gnomon online
  • Greek Thesaurus
    Η ιστοσελίδα περιέχει υλικό από όλες τις περιόδους της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού. Παρουσιάζει πληροφορίες για σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, ανασκαφές, μουσειακά εκθέματα και συλλογές τέχνης εμπνευσμένες από την μυθολογική και θρησκευτική ζωή των αρχαίων Ελλήνων.

 

Περιοδικά ανοικτής πρόσβασης

+30 2310 000 000

/

email@example.com

/