Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: “Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή” της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027.
Το Πρόγραμμα «Πρακτική Άσκηση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ακ. ετών 2024-2025, 2025-2026 και 2026-2027 του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ+) μέσω του Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027.
Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας έχει συμπεριλάβει την Πρακτική Άσκηση των φοιτητών στο πρόγραμμα σπουδών του ως συμπλήρωμα της θεωρητικής κατάρτισής τους και την έχει συνδέσει με το προαιρετικά επιλεγόμενο μάθημα ΠΑΕ151 (Αναμορφωμένο ΠΠΣ). Η Πρακτική Άσκηση θεσμοθετήθηκε πρώτη φορά με την απόφαση Τμήματος 325/20.6.2013 και οι λεπτομέρειες του μαθήματος επανακαθορίστηκαν στη Συνέλευση Τμήματος αριθ. 530/24.10.2024. (βλ. συνημ. Κανονισμός Πρακτικής Άσκησης)
Η Πρακτική Άσκηση για το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι ενταγμένη στο ως άνω ευρωπαϊκό επιχειρησιακό πρόγραμμα και είναι συνδεδεμένη διαδικτυακά με το πληροφοριακό σύστημα ΑΤΛΑΣ και την ηλεκτρονική πλατφόρμα της μονάδας ΔΑΣΤΑ (Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας), με στόχο την ολοκληρωμένη και ανοιχτή ηλεκτρονική πληροφόρηση όλων των φοιτητών του Τμήματος. Οι φοιτητές, -τριες του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας έχουν το δικαίωμα συμμετοχής, με δική τους επιλογή, σε μεγάλο αριθμό συνεργαζόμενων φορέων υποδοχής ανά την Ελλάδα ανάλογα με την κατεύθυνση που επιλέγουν, δηλαδή της Ιστορίας ή της Αρχαιολογίας. Οι φορείς υποδοχής είναι κυρίως Δημόσιες Υπηρεσίες, όπως Εφορείες Αρχαιοτήτων, Μουσεία που ανήκουν ή εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού ή αποτελούν Ν.Π.Ι.Δ., είτε συνιστούν ιδιωτικές συλλογές έργων τέχνης ή λαογραφικού υλικού, ξένες Αρχαιολογικές Σχολές και Ινστιτούτα που εδρεύουν στην Αθήνα, ερευνητικά κέντρα, ιστορικά, μορφωτικά, πολιτιστικά ιδρύματα και σύλλογοι, βιβλιοθήκες που επιτελούν ερευνητικά προγράμματα, ιστορικά αρχεία, αρχεία του Κράτους, πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Η Πρακτική Άσκηση δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ενταχθούν σε ένα πραγματικό εργασιακό περιβάλλον, απόλυτα συμβατό με το αντικείμενο των σπουδών τους, και να εξοικειωθούν με την πρακτική εφαρμογή των γνώσεων τους.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι φοιτούν από το 7ο εξάμηνο και εξής με ανώτατη οροφή το 10ο εξάμηνο, δηλαδή το 5ο έτος. Η εργασία στο φορέα υποδοχής είναι πλήρους απασχόλησης, αμειβόμενη και ασφαλισμένη από το Πρόγραμμα μέσω του ΕΛΚΕ. Η Πρακτική Άσκηση του Τμήματος είναι συνδεδεμένη με το μάθημα επιλογής ΠΑΕ151 στο Αναμορφωμένο ΠΠΣ που αντιστοιχεί σε 8 ECTS . Προκειμένου να γίνεται σωστή αντιστοίχιση με τα ECTS αλλά και με τις ακαδημαϊκές υποχρεώσεις των φοιτητών, ορίζεται εβδομαδιαία υποχρεωτική απασχόληση 35 έως 40 ωρών. Τα κριτήρια επιλογής των φοιτητών έχουν επικυρωθεί από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και έχουν αναρτηθεί σε συνημμένο αρχείο στην ιστοσελίδα του Τμήματος.
Για περαιτέρω πληροφόρηση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην επιστημονικά υπεύθυνη του Προγράμματος για το Τμήμα, καθηγήτρια Μελίνα Παϊσίδου (γρ. 311), καθώς και στην κ. Έφη Γαβριηλίδου που παρέχει την σχετική γραμματειακή υποστήριξη. Παράλληλα γίνεται τακτική ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας του Τμήματος και μία φορά το χρόνο πραγματοποιείται ανοιχτή ενημερωτική συνάντηση στο Μουσείο Εκμαγείων της Φιλοσοφικής Σχολής.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 997127
e-mail: mpaisidou@hist.auth.gr
gavriilidou@auth.gr
Παρακαλείστε να παρακολουθείτε τακτικά τις ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του Τμήματος.
Η επιστημονικώς υπεύθυνη της Π.Α. του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας
Μελίνα Παϊσίδου
Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας